Barbunya
Fasulyenin genellikle kırmızı - beyaz lekeli yuvarlak ya da yumurta biçiminde taneleri olan bir kültür çeşididir. Dış kabuğu ve beyaz ağırlıklı iç taneleriyle standart yeşil fasulyelerden ayrılır.
Tam bir protein deposu olan barbunya A, B9 ve C vitaminleri ile demir ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, B5 vitamini ve kalsiyum içerir. Lif açısından zengin bir baklagildir. 1 Fincanda (250 ml) ortalama 16.4 gr lif içerir.
- Vucuda güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Vucudun gelişimini ve onarımını destekler.
- Kemikleri güçlendirir. Romatizma ve siyatik şikayetlerini azaltır. Böbrek rahatsızlıklarında etkilidir. Böbrekleri kuvvetlendirir. Böbreklerde oluşan kum ve taşların vucuttan atılmasına yardımcı olur.
- Sinirleri kuvvetlendirir ve kalp çarpıntısını giderir. Ayrıca pankreası çalıştırdığı için insülin miktarını arttırır.
- Şeker hastalığı için yemeklerden önce 1 tatlı kaşığı barbunya suyunu 1 bardak suya karıştırılıp içilmesi tavsiye edilir.

