Fasulye

Tam bir protein deposu olan fasulye, A, B9 ve C vitamini ile demir ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, B5 vitamini ve kalsiyum içerir. Lif açısından da zengindir. Uzmanlar, kuru fasulye gibi baklagillerden zengin beslenmenin yararlarını şu altı maddede özetliyor:

  1. Kalp hastalıklarına karşı korur. Günlük 12-33 gr lif alımının kan basıncını düşürdüğü gözleniyor. Ayrıca, lifli gıdanın kalp krizi ölümlerini %27 azalttığı biliniyor.
  2. Diyabeti kontrol altında tutmaya yardım eder. Kan şekerinin daha yavaş artışa geçmesini sağlar
  3. Meyve, sebze, arpa, yulaf ve kuru baklagil gibi çözünebilir lifler, kandaki kötü kolestrolü düşürür.
  4. Mide, ince ve kalın bağırsağı tedavi eder. Lifler kalın bağırsakta mayalanır ve kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimine yardımcı olur.
  5. Buğday ekmeği, kahverengi pirinç gibi tohumlu, taneli ve çözünemeyen lifler; mide, ince ve kalın bağırsakların çalışmasını güçlendirir.
  6. Kalori miktarı sıfır olan lifler şişkinlik yaparak tokluk hissi uyandırır. Ayrıca, lifli gıdalar daha az kalori içerir. Örneğin 1 fincan brokoli yaklaşık 25 kalori içerirken beyaz pirinç ise 200 den fazla kalori icerir.

Birçok meyve, sebze ve tüm hububatların 1 porsiyonu 2,3 gr lif içerir. Pişmiş kuru fasulye ve bakliyatların 1 kasesinde ise 10-15 gr lif bulunur.

Fasulye; kötü kolestrolü düşürürken mide ve bağırsaklar üzerinde tedavi edici etkisi vardır. Bugüne kadar sağlıklı ve zinde bir yaşamın anahtarının doğru beslenme olduğunu dile getiren uzmanlar , bu konuda hep lifli gıdaların tüketilmesinin olmazsa olmaz olduğundan bahsetmektedirler. Ayrıca fasulye; pankreasın, böbreklerin, karaciğerin ve kalbin kuvvetlenmesine yardımcı olurken, fasulyenin; albümin ve şekerde de çok faydalı olduğu bilinmektedir.