Fasulye
Tam bir protein deposu olan fasulye, A, B9 ve C vitamini ile demir ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, B5 vitamini ve kalsiyum içerir. Lif açısından da zengindir. Uzmanlar, kuru fasulye gibi baklagillerden zengin beslenmenin yararlarını şu altı maddede özetliyor:
- Kalp hastalıklarına karşı korur. Günlük 12-33 gr lif alımının kan basıncını düşürdüğü gözleniyor. Ayrıca, lifli gıdanın kalp krizi ölümlerini %27 azalttığı biliniyor.
- Diyabeti kontrol altında tutmaya yardım eder. Kan şekerinin daha yavaş artışa geçmesini sağlar
- Meyve, sebze, arpa, yulaf ve kuru baklagil gibi çözünebilir lifler, kandaki kötü kolestrolü düşürür.
- Mide, ince ve kalın bağırsağı tedavi eder. Lifler kalın bağırsakta mayalanır ve kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimine yardımcı olur.
- Buğday ekmeği, kahverengi pirinç gibi tohumlu, taneli ve çözünemeyen lifler; mide, ince ve kalın bağırsakların çalışmasını güçlendirir.
- Kalori miktarı sıfır olan lifler şişkinlik yaparak tokluk hissi uyandırır. Ayrıca, lifli gıdalar daha az kalori içerir. Örneğin 1 fincan brokoli yaklaşık 25 kalori içerirken beyaz pirinç ise 200 den fazla kalori icerir.
Birçok meyve, sebze ve tüm hububatların 1 porsiyonu 2,3 gr lif içerir. Pişmiş kuru fasulye ve bakliyatların 1 kasesinde ise 10-15 gr lif bulunur.
Fasulye; kötü kolestrolü düşürürken mide ve bağırsaklar üzerinde tedavi edici etkisi vardır. Bugüne kadar sağlıklı ve zinde bir yaşamın anahtarının doğru beslenme olduğunu dile getiren uzmanlar , bu konuda hep lifli gıdaların tüketilmesinin olmazsa olmaz olduğundan bahsetmektedirler. Ayrıca fasulye; pankreasın, böbreklerin, karaciğerin ve kalbin kuvvetlenmesine yardımcı olurken, fasulyenin; albümin ve şekerde de çok faydalı olduğu bilinmektedir.

