Nohut
Baklagiller familyasında, 50 cm boylarında vatanı Akdeniz kıyıları olan, sarımtrak çiçekli tek yıllık baklagildir. Sebze olarak yenildği gibi leblebi yapılarak da tüketilir. Besin değeri ve kalorisi yüksek bir baklagil olan nohut oldukça besleyicidir. Bol miktarda, nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor bakımından da zengindir.
100 gr Nohut; 360 kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr yağ ve 61 gr karbonhidrat içerir. Besleyici bir gıdadır. İçinde bol miktarda fosfor ve potasyum , demir, magnezyum gibi madensel tuzlar ve A , B , C vitaminleri, azotlu maddeler, nişasta ve şeker bulunur. Başta idrar yolları hastalıkları olmak üzere bazı hastalıkların tedavisinde önemli rol oynar. Nohut bol idrar söktürür, bu sebeple böbrek ve mesanelerinde taş olanlara faydalıdır. Ayrıca nohutta bol fosfor A, B vitamini vardır, bu sebeple sinirleri tedavi eder. Sinirli kimselere ve zihnen çalışan kimselere çok faydalıdır. Nohutun bir çok yararı vardır.
- Enerji Verir: Her 100 gr nohut 360 kalori sağlar. Enerji veren bir besindir. Ağır işlerde çalışanlar, fazla miktarda fiziksel güç harcayanlar nohutla beslendikleri takdirde daha az yorgunluk hissederler.
- Tok Tutar: Yapısında azotlu maddeler ve sellülozt bulunduğu için tok tutar.
- Anne Sütünü Arttırır: Nohutun bir diğer önemli özelliği de anne sütünü arttırmasıdır. Ünlü Türk hekimi İbn'i Sina emzikli annelere nohut yemelerini önerir.
- Cildi Güzelleştirir: Yüzdeki lekeleri giderir, kadını güzelleştirir. Nohutu suda beklettiğiniz zaman suyunu atmayın, bu su ile yüzünüzü yıkayın, doğal bir lösyondur.
- Kanı Temizler: Nohut, kanı toksin dediğimiz zararlı artıklardan temizler.

